Menu

Därför behöver din video undertexter

Om du någonsin suttit på bussen och tittat på ett videoklipp vet du förmodligen varför din video har ett skriande behov av undertexter: Cirka 90% av visningarna sker utan ljud.

Jonna Ekman

Skribent

Vill du kunna göra video sjukt enkelt? Med undertexter? Låt oss visa Video studio för dig.

Jag brukar säga att en av de bästa grejerna med teveserien Skam var att den var på norska och därför hade svenska undertexter på SVT Play. Jag såg den nämligen till stor del i kollektivtrafiken mellan jobbet och hemmet och eftersom jag måste inneha någon sorts världsrekord i att glömma att ta med mig hörlurar (och har jag dem någonsin med mig så ligger de formade som en gordisk knut längst ner i väskan) och inte heller vill störa mina medpassagerare, så kollade jag helt sonika på serien med ljudet avstängt. 

Cirka 90% av våra videovisningar sker utan ljud

Det här beteendet är mer norm än undantag, kanske inte när det gäller streamade serier, men när det gäller rörligt innehåll i sociala medier. På KIT brukar vi räkna med att cirka 90% av våra videovisningar sker utan ljud och resten av branschen ser liknande siffror.

Hur berättar jag min historia?

Ljudlösheten påverkar förstås det innehåll man väljer att göra, men framför allt hur man väljer att berätta sina historier. Hur berättar jag om ett skivsläpp – utan ljud? Hur presenterar jag en intervju med vår vd – utan ljud? Hur gör jag innehållet så attraktivt och spännande så den kräsna sociala medier-publiken fastnar – utan att använda ljud?

Många marknadsförare har lekt med själva ljudlösheten i sig, till exempel Hotels.com som fick en hel del uppmärksamhet för sin kampanj där  reklamen var bättre utan ljud.

Kvinnojouren Ellinor i Linköping nyttjade spelet mellan ljud och textning på ett otroligt effektivt sätt i den här reklamfilmen där budskapet i textningen skiljer sig radikalt från den speaker som hörs om man drar upp ljudet.

Tänk ljudlöst

Men alla historier går självklart inte att berätta genom att man leker med konceptet ljudlöshet, de allra flesta historier ska bara… berättas. Därför har textplattor och undertexter fått en rejäl uppsving de senaste åren och idag bör alla typer av storytellers säkerställa att innehållet går att konsumera ljudlöst.

Story Engine Video Studio är ett verktyg byggt för den här verkligheten. Varje video du gör i verktyget bygger på ett textmanus, vilket innebär dels att historieberättandet alltid är centrum, men också att det plötsligt blir oändligt mycket enklare för personer utan videokompetens att göra video. Och genom att alla typer av textning sker direkt i verktyget slipper du böka med .srt-filer, plattformarnas egna textningsverktyg (som helt ärligt inte alltid är särskilt smidiga) eller med externa, dyra textningsprogram.

Är du nyfiken? Hör av dig så kör vi en demo!

Jonna Ekman

Skribent