Menu

Gör grym video med nästan inget grundmaterial

Ibland har man riktigt dåligt med bilder för sitt videoprojekt. Då kan man bli tvungen att jobba lite utanför boxen. Tur då att de flesta av oss har ett utmärkt verktyg på vår dator redan.

Fredrik Strömberg

Skribent

Är du nyfiken på Video Studio? Hör av dig!

Video Studios olika slide-typer finns en hel del animationer och hjälp för att den film du gör ska bli lite mer dynamisk och intressant än att bara visa stillaliggande bilder. Men det är inte sällan så att man ändå har ett behov av att styra hur saker ska fungera lite mer. Och som tur är så har nästan alla ett program på sin dator som hjälper en med en massa bra saker för att preparera och skapa både filmsnuttar och bilder för att använda i Video Studio – som en videostudio före Video Studio – och det är Powerpoint eller Keynote. 

Så häng med när vi går igenom allt från rätt basala saker till lite mer intrikata skapelser

De här presentationsprogrammen är bra av många olika anledningar – förutom att nästan alla har tillgång till något eller båda av dem – och det är att de är extremt snabbjobbade och att de kan exportera precis de filer som vi behöver för att ta våra Video Studio-projekt ytterligare ett steg. Så häng med när vi går igenom allt från rätt basala saker till lite mer intrikata skapelser som när de används i Video Studio kommer ge resultat som är rätt långt över vad du kanske förväntade dig när du vaknade i morse. Och: Mallar – här kommer finnas mallar!

Målsättningen med alla de här tipsen är att kunna utgå från en enda stillbild och skapa något som ger ännu högre produktionsvärde i Video Studio. Vill man vara mer avancerad och använda sig av flera bilder så för all del, men i sann Video Studio-anda så försöker vi skapa mycket av lite.

Så med de här tipsen och mallarna och ett klokt användande av offset-värden i Video Studio kan du busenkelt skapa filmer som har ännu högre produktionsvärde, bara ännu mer ekonomisk med ditt bildinnehåll och dessutom i många fall spara tid tack vare behovet av färre bilder som behöver letas upp.

Grundkoncept

Keynote och Powerpoint fungerar i grunden exakt likadant och när vi ska sätta samman och exportera filmsnuttar därifrån handlar det om animationer och övergångar. Animationer applicerar man på en bild (som vi i det här fallet alltså kallar det foto vi har lagt in) och övergångar mellan diabilder (som Keynote kallar det, där Powerpoint kallar det för bild också). Vissa saker vi gör kommer bygga på animationer på en bild och vissa på övergångar mellan diabilder – och några på en kombination av dessa.

Vad är poängen egentligen?

Låt oss stanna vid den frågan lite – för det är kanske inte helt uppenbart ändå. Här säger vi å ena sidan att allt man behöver är Video Studio (vilket är sant) men att man också ska göra arbete utanför Video Studio.

Du kommer också ofta vara i en situation där du har ett dåligt utgångsläge vad gäller grundinnehållet

Så hur ska vi ha det? Ungefär så här: Resultatet av dina Video Studio-projekt kommer bli bra – men du kommer också ofta vara i en situation där du har ett dåligt utgångsläge vad gäller grundinnehållet och du behöver ”sträcka” på det så långt du kan. Då kan man behöva ta fram sina andra verktyg. Så ta det för vad det är.


Arbeta fram film-innehåll

Det finns två huvudsakliga trick som fungerar allra bäst i samband med de animationer och beteenden som finns i Video Studio och det är långa skalningsanimationer i kombination med rörelse och rotationer och det är snabba klipp mellan samma bild i olika positioner. Vi har gjort i ordning lite olika mallar som du enkelt kan använda för att sätta lite fart på ditt bildmaterial.


Grundprincipen för dessa mallar är att ersätta den platshållarbild som ligger i dokumentet och sedan exportera projektet som en fil, så för de enklare mallarna där hela ”filmen” är en animering på en diabild handlar det om en bild som ska bytas och en export som ska göras.

Den färdiga, exporterade, filmen laddar du sedan upp i Video Studio och använder och vips har du förvandlat lite till mycket.

I alla exempel nedan så jobbar vi med mallar som är 1920x1080. Det här är för att skapa material som går att använda i både just 1920x1080 (horisontellt format) och i 1080x1080 (kvadratiskt format) – men också i stående 9:16-format, även om det för vissa typer av animeringar man skapar kan vara lite utmanande att få alla format att fungera lika bra. När du lägger in en horisontell film i en kvadratisk mall så centreras den och fungerar för det mesta utmärkt även där. Men värt att tänka på att det inte ska vara för mycket saker som enbart försiggår längst ut på kanterna. 


1

Animeringar på samma diabild

Keynote och Powerpoint fungerar nästan på samma sätt när det kommer till framförallt animeringar. Du lägger till en bild (foto) på diabilden, antingen genom att infoga den via meny eller enklast att bara dra och släppa den från en mapp på datorn. Skala sedan upp bilden så att den täcker hela diabildens yta, du får alltid se till att vara noggrann när det gäller att inte skapa animationer som visar bakgrunden utan att den alltid täcks av bilden.

Men resultatet blir oftast bättre om man kombinerar två eller flera animationer med varandra

Det allra enklaste är förstås att bara göra en enkel animering – en skalning eller en rörelse. Men resultatet blir oftast bättre om man kombinerar två eller flera animationer med varandra – en skalning med en rörelse och en rotation kanske. Och det fina i kråksången här är att har man gjort en bra animation som känns användbar är det ju inte så att man behöver bygga om den varje gång, utan då har man ju en mall där man bara behöver byta en bild och exportera en film så har man en helt annan bakgrundsvideo. 

Här kan du hitta en mall för Powerpoint och för Keynote – så det allra enklaste är att du laddar ner dem och använder och utgår från och experimenterar själv. Testa att byta till andra animationer eller förändra tider och inställningar. Och en bra grej är att du ju hela tiden kan kolla resultatet genom att bara köra själva presentationen och klicka dig fram genom den. 

Kolla här hur en stillbild omvandlad till film från en av dessa mallar blir, på direktlänk här. Men sedan också över flera slides där den används tillsammans med offset-värden i Video Studio.

Så här lägger du till din egen bild i mallarna

För Keynote:

Bilden i mallen är en så kallad platshållare, så du kan helt enkelt dra en bild från en mapp på din dator och släppa den på själva bildytan. 

För Powerpoint:

Högerklicka på bilden i mallen och välj ”Ändra bild…” och välj en ny bild från hårddisken.

Så här exporterar du en film

För Keynote

  • Välj ”Arkiv” / ”Exportera till” / ”Quicktime…”
  • Gör inställningar som på bilden här nedan. (Självspelande/0 sekunder/0 Sekunder/1080p). Tryck sedan ”Nästa…” och välj namn och destination.
  • Din filmfil görs färdig och är sedan klar att använda i Video Studio. Om någon fil som du har exporterat av någon anledning inte skulle gå att ladda upp i Video Studio – kolla efter en lösning på den här länken.
null

För Powerpoint:

  • Välj ”Arkiv” / ”Exportera…”
  • Välj ”MP4” som format. Och gör sedan inställningar enligt bilden här nedan. (Presentationskvalitet/1920/1080/valfritt). Tryck sedan ”Exportera”.
  • Din filmfil görs färdig och är sedan klar att använda i Video Studio. Om någon fil som du har exporterat av någon anledning inte skulle gå att ladda upp i Video Studio – kolla efter en lösning på den här länken.
null

2

Animeringar som sträcker sig över flera diabilder

Här är en av filmerna vi har gjort med tekniken vi beskriver här under.

Samma sak här, ungefär, att Keynote och Powerpoint fungerar mer eller mindre likadant. Här är metoden oftast att man kan ha samma bild i olika utsnitt (placering och storlek) på en rad olika diabilder och sedan välja en snygg övergångseffekt mellan dessa diabilder och inställt så att presentationen är självspelande och snabbt växlar mellan olika bilder.

Här kan man förstås ha såväl väldigt dramatiska effekter som mer subtila i formen av övertoningar och så.  Vi har gjort i ordning ett par startdokument för Keynote som du kan hitta här och här och en för Powerpoint.

I fallet med Keynote bygger mallen också på en produktbild som vi har frilagt direkt i programmet, som du kan läsa mer om här, och som ger en häftig effekt med flera olika övergångstyper.

Du byter bilder och exporterar precis som är beskrivet i avdelningen ovan – fast med skillnaden att du förstås måste byta bilden på varje diabild i presentationen för att få denna effekt. Men som du säkert också förstår kan du ju göra samma sak som här fast med olika bilder. Och det kommer ju ge coola effekter också. Våga experimentera, helt enkelt.

Våga experimentera, helt enkelt

Kom ihåg att det som styr tempot och framdriften av dessa filmer är längden på övergången och tiden innan nästa slide visas automatiskt. Kolla inställningarna i mallarna så ser du enkelt hur du kan göra. Här är ett par introexempel till med filmer exporterade från de här olika mallarna.

Fredrik Strömberg

Skribent