Menu
Vertikal video

Därför ska du jobba med flera format

Spelar det någon roll om du gör dina videos fyrkantiga, vertikala eller liggande? Experternas dom: ja, det spelar roll. 

Jonna Ekman

Skribent

Vill du veta mer om Story Engine? Kontakta oss.

Det kan kännas bökigt nog att göra video utan att behöva tänka på vilket format (eller, om vi ska vara noga, vilken "aspect ratio") den ska ha. Efter att ha lagt ner mängder av tid och energi på det viktiga, nämligen den historia jag vill berätta, känns det ju hopplöst att också tvingas fundera på om den ska berättas liggande, stående eller kvadratiskt. Gah!

Men sanningen är att det är rätt bra att ha de olika formatens för- och nackdelar klara för sig när man jobbar i sociala medier och vi vill därför guida dig genom formatdjungeln och komma med en enkel lösning på problemet.

Kvadratisk video – den enkla vinnaren

I flera sociala medier-kanaler är kvadratisk video en klar vinnare. När plattformen Buffer jämförde kvadratisk video med liggande 16x9 på Facebook, Twitter och Instagram var resultaten talande:

- Kvadratisk video tar 78% mer utrymme i användarnas flöde. 

- Kvadratisk video hade högre resultat vad gällde video views, engagement och completion rate. I vissa fall rentav 30-35% fler videoviews och galna 80-100% högre engagement.

- Det kostar annonsören 7,5% mindre att få någon att engagera sig med kvadratisk video på Facebook och sanslösa 33% mindre att skapa engagemang på Instagram.

Så då borde man alltså alltid göra all video kvadratisk? Nja, så enkelt är det inte.

Liggande video – den visuella ledaren

Det finns historier som helt enkelt är svåra att berätta i 1x1, oftast på grund av grafiska element. Ska du berätta längre historier kommer det kvadratiska formatet snabbt att kännas begränsande både för tittare och videoproducent. Och ska din video visas på större bildskärmar, i presentationer eller på desktop, så är 16x9 att föredra eftersom du då fyller hela ytan. 

När KIT mötte Lars Vilks filmade vi mycket med drönare, vyer som inte alls hade imponerat lika mycket i kvadratiskt format.

Än så länge är dessutom liggande video standard på YouTube som med sina 5 miljarder videovisningar per dag inte riktigt går att ignorera.

Stående video – den lekfulla spelaren

Genom att ta för sig 100% av din mobila skärm är stående video otroligt maffigt. Det är dessutom standarformatet för ett historieberättande som växer i rekordfart, framför allt på Instagram och Facebook: Stories. Formatet är ofta utmanande att jobba med rent visuellt, men lockar istället till kreativa tester och en härlig lekfullhet.

Välj format efter historia och plattform

På KIT använder vi alla tre formaten, eftersom vi ständigt vill optimera tittandet för de plattformar där vi berättar våra historier.

– Vi väljer videoformat baserat på vilken historia vi ska berätta och vilken plattform vi ska berätta den på. Ett exempel på en visuell historia vi gjort som fungerade bättre i 16x9 på grund av de olika vinklarna den är filmad i, är den om poledancing, säger Erica Lascelles, nyhetschef på KIT.

Att längre videoreportage i 16x9 inte skulle funka på Facebook är en sanning med modifikation, menar Erica Lascelles.

–Vi gör en del längre reportage och minidokumentärer i 16x9 som vi lägger ut på vår Youtube-kanal. Dessa videor går även på Facebook i samma format, och flera av dem har haft mycket bra engagemang och genomtittningssiffror även där.

KIT gör dock fortfarande mycket video i kvadratiskt format.

- För korta, icke-evergreeninga videor, listicles och virala kortisar är det fortfarande 1:1 optimerat för Facebook som gäller.

Och stående video?

– Det väljer vi såklart när vi gör stories och face-videor av olika slag, säger Erica Lascelles.


Att byta format har aldrig varit enklare. Med Story Engine Video Studio krävs det bara en knapptryckning för att hela din video ska få ett nytt format. Vill du veta mer? Kontakta oss.

Jonna Ekman

Skribent