Menu

Forskning i sociala medier – ett vinnande koncept

Sociala medier + forskning + video= succé. Känns det som en omöjlig ekvation? Det är det inte.

Jonna Ekman

Skribent

Nyfiken på Story Engine? Hör av dig.

I en tid där det kan kännas som att man måste göra allt galnare innehåll för att nå genom sociala medier-bruset har KIT konsekvent valt en annan väg. Redan från första början hade vi en tro på användarnas vilja och förmåga att förstå sin omvärld och vi började tidigt skriva om forskning och vetenskapliga framsteg. Vi ville helt enkelt utforska om vår publik skulle bry sig om plastätande larver och om huruvida det är en god idé att bygga skyskrapor av trä.

Och det gjorde de.

Framför allt gillade de goda vetenskapliga nyheter och i synnerhet glada besked om miljöfrågor.

Samtidigt letade Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) ett sätt att nå en ny publik och sprida kunskap om forskning. De hade mängder av intressanta historier om forskning att berätta, men svårt att nå ut till en bredare publik.

– Min grundinställning är att folk är intresserade av naturvetenskap och teknik, men man måste hitta ett format de gillar och befinna sig där publiken är. Och vi insåg att vi inte hade förutsättningar att nå den räckvidd vi ville på egen hand, säger Eva Regårdh, kommunikationschef på SSF.

Omedelbar succé

Matchningen med KIT var perfekt och SSF valde därför att sponsra en ny avdelning hos KIT: Framsteg. Samarbetet innebär att KIT har en dedikerad redaktör som är helt redaktionell och fristående från SSF. Alla redaktionella frågor avgörs av redaktören och KIT.

- Vi kan tipsa in nyheter, men de väljer själva. Det är en helt oberoende redaktion som gör självständiga val, säger Eva Regårdh.

null
Eva Regårdh, kommunikationschef på SSF.

I augusti 2017 gick Framsteg live med sina första artiklar och filmer. Inte ens ett år senare hade vi publicerat 28 videor och tre artiklar och resultatet talar för sig:

 • Över 2 miljoner videovisningar
 • Närmare 10 000 läsare på artiklarna
 • Cirka 15 000 interaktioner på Facebook
 • Strax under 5,5 miljoner i total räckvidd
 • 65% kvinnliga tittare
 • Över 60% av tittarna är mellan 24-45 år

– Det är vi otroligt nöjda med och vi hade aldrig fixat det på egen hand. Här når vi dessutom utanför vår traditionella målgrupp, här når vi unga vuxna och en majoritet kvinnor. Det är en svår grupp för oss att komma åt annars.

Gemensamma ramar

Hur har KIT lyckats med detta? Handlar det bara om intressanta historier och god magkänsla? Absolut inte. Vi började med att gå igenom de gemensamma ramar KIT och SSF kunde vara överens om i projektet. Exempelvis:

 • Inte "gadgets". Vi ville inte göra ett koncept som byggde på coola prylar, entreprenörskap och generisk "digitalisering", utan på grundforskning.
 • Fokus på Sverige. Det var viktigt att hålla oss i Sverige och Norden i så hög utsträckning som möjligt.
 • Fokus på video. Vi ville göra en stor del av produktionen rörlig för att nå ut till så många som möjligt, men ville även göra artiklar för fördjupning.
null

Vi satte också tydliga redaktionella ramar. Eftersom detta handlar om vetenskap och forskning är det viktigt för oss att säkerställa kvaliteten genom specifika checklistor. Några exempel på viktiga saker vi ständigt tänker på:

 • Skriv aldrig direkt på ett pressmeddelande. Gå alltid till originalkälla.
 • Gör en rimlighetsbedömning. Kan du inte göra den själv - ta hjälp.
 • Leta efter kvalitetsstämplar i materialet.
 • Se upp för skensamband. Går det att säga något om orsak och verkan?
 • Är resultatet överraskande? Det är en varningssignal. Det brukar vara försiktiga förskjutningar i kunskapsläget.
 • Vilka har finansierat och hur har det påverkat studien?

Rätt teknik och verktyg

Men ett gediget journalistiskt arbete är inte heller hela hemligheten. Genom att nyttja KITs teknikplattform Story Engine har vår  Framstegsredaktör Hanna Westerlund ständigt ett försprång när det gäller hur hon ska berätta historier för att de ska ha rätt effekt. Den kunskap om forskningsjournalistik som aggregerats på Story Engine pekar helt enkelt ut riktningen för alla kommande jobb.

Genom vårt nya videoverktyg, Story Engine Video Studio, hoppas vi att fler aktörer ska kunna få ut sina budskap snabbt och enkelt, antingen genom att använda verktyget själva - eller genom att ta hjälp av vårt kreativa gäng i KIT Creative Studio.

Viktiga historier

I framtiden ser både KIT och SSF fram emot att fortsätta sprida alla dessa historier om forskning och framsteg.

– Det här är viktigt, för har vi inte unga människor som är intresserade av naturvetenskap och teknik då har vi heller ingen toppforskning att finansiera i förlängningen, säger Eva Regårdh.

Alla jobb som gjorts under vinjetten Framsteg hittar du samlade här.


Är du intresserad av Story Engine och Video Studio, eller om du är nyfiken på hur du skulle kunna göra innehåll tillsammans med KIT är bara att ropa till

Jonna Ekman

Skribent