Menu

Så gör du grymma explainers

Han kan förklara de mest bisarra ekonomiska krångligheter på ett sätt som alla förstår. Både i text och i video. Vi frågade KITs ekonomireporter Erik Olsson hur tusan han lyckas egentligen.

Story Engine

author


Letar du efter ett galet effektivt videoverktyg? Då vill du kolla in Story Engine Video Studio. Läs mer eller kontakta oss.


Att förklara något komplext för ett stort antal människor är svårt. Att dessutom försöka göra det i videoform på sociala medier, där användarna scrollar bort dig på bråkdelen av en sekund, kan betraktas som ett smärre kamikazeuppdrag. En som lyckats knäcka koden är KIT:s ekonomireporter Erik Olsson. Ända sen KIT startade har han förklarat och förtydligat de mest underliga begrepp och skeenden för publiken. Och sedan våren 2017 har han dessutom lyckats göra detta i videoform.

– Ofta funkar video utmärkt för sig själv. Men det finns tillfällen när det kan behövas en text som kompletterar. Och i viss fall passar inte alls video eftersom källhänvisningar och blålänkar är centrala för att nå fram till läsarna - och då är det bättre att välja text direkt över video, säger Erik.

Förutom möjligheten till direktlänkar till källorna har text förstås också fördelen att resonemangen kan vara längre och ha en mer komplicerad struktur med utvikningar åt olika håll. I video måste man vara betydligt mer rakt på. Men gör man det rätt kan man lyckas med det omöjliga: att förklara det svåra på ett lättillgängligt sätt.

Här är Erik Olssons bästa knep för att lyckas förklara så folk förstår:

1

Ställ rätt frågor till dig själv. 

– Att identifiera vad som är storyn i det du vill berätta är förstås Basic stuff, men inte alltid enkelt och därför något som man måste prioritera att lägga tid på. Några frågor man kan utgå från är till exempel: Varför är det här intressant för folk att lyssna på? Vad var det jag inte förstod när jag först hörde om detta? Vad var det som stod i vägen och gjorde det komplicerat? Och hur kom jag ens in på det här ämnet?

2

Var exakt. 

– I video har du bara någon eller några minuter på dig att formulera dig. Då måste du verkligen skala bort allt överflödigt och vara så stringent det bara går. Fokusera på den frågeställning du bestämt dig för. Ska du få tittarna att investera tid i din historia måste du vara tydlig för folk chansar inte på innehåll i sociala medier.

3

Var rapp

– Första tre meningarna måste vara exakta och kärnfulla. Folk slötittar inte vidare i sociala medier - de scrollar vidare. Utgå från att alla användare har extremt kort attentionspan, och extra mycket så i inledningen av din video. Förutom att vara exakt i ord bör man också omgående visa nåt intressant i bild om man vill få folk att stanna med scrollfingret. Helst bör det komma nåt visuellt överraskande eller intressant redan första sekunderna i videon.

Har du en story som kräver en långsammare takt, eller mer komplicerat berättande i inledningen är det visuella förstås ännu viktigare. Och ska det gå långsamt måste storyn vara väldigt stark.

4

Knyt ihop säcken

– Precis som i ett skrivet reportage är det ofta snyggt att avsluta filmen med något som knyter an till anslaget i inledningen - gärna också med något framåtblickande. Vill du maximera tittandet och behålla folk ända till slutet är det är det också bra att - om det går - lämna den slutgiltiga förklaringen till slutet av filmen.


Vill du veta mer om vår innehållsplattform Story Engine och vårt videoverktyg Video Studio? Då kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev eller kontakta oss.

Story Engine

author